Wat is haptotherapie?
Als moderne mens zijn we vaak geconditioneerd om het leven vooral te benaderen vanuit ons verstand. "Ik denk dus ik weet." Maar wat als je jezelf continu in een hoekje denkt? En je er langs die weg niet meer uitkomt? Dan kan het heel helpend zijn om eens een andere route te proberen. Hoe reageer jij op bepaalde situaties? Wat voel jij in je lijf als je spanning en stress hebt, geluk of verdriet? Hoe ga je om met grenzen van jezelf of die van een ander? Wat gebeurt er met jou als een ander dichtbij komt? Kun je dit ontvangen of sluit je je af? Dit zijn enkele vragen die aan bod komen tijdens onze sessies. Wat ik bovendien erg belangrijk vind in de begeleiding is dat het er niet om gaat wat je fout doet of wat je zou moeten afleren. De patronen die naar boven komen hebben je vaak al een heel eind gebracht en zijn dus altijd waardevol. Maar wat zou je nog kunnen bijleren? Waar ligt voor jou nog ruimte om vrijer te kunnen en mogen leven?
Haptotherapie is een therapievorm die is ontstaan vanuit de fysiotherapie. In plaats van enkel samen een gesprek te voeren gebruik ik als haptotherapeut nog 2 andere middelen. Deze middelen zijn oefeningen in de ruimte en aanraking op de huid. Door middel van de combinatie gesprek, oefening en aanraking help ik jou als cliënt om niet alleen na te denken over hoe je je voelt, maar vooral om te voelen wat er met je gebeurt, in je lijf. Binnen dit contact tussen therapeut en cliënt ervaar je waar jouw mogelijkheden liggen voor dieper contact met je gevoel en met je omgeving. Hierdoor leer je te voelen waar je grenzen liggen en hoe je die kunt aangeven. Ook gaan we op zoek naar wat jij nodig hebt om je krachtig en zelfverzekerd te voelen zodat je steeds weer iets steviger op je eigen benen komt te staan.
Als haptotherapeut heb ik geheimhoudingsplicht. Alles wat besproken wordt blijft tussen ons.
Voor wie?
Haptotherapie is uitermate geschikt om aan de slag te gaan met datgene wat zich in het hier en nu aandient. Dit kan zinvol zijn bij onder andere:
* Stress
* Overspannenheid
* Burn-out
* Trauma
* Hyperventilatie
* Angsten
* Rouwverwerking
* Laag zelfbeeld
* Isolatie en eenzaamheid
* Chronische pijnklachten